Ghizela (germană Giseladorf, maghiară Gizellafalva) este o comună în județul Timiș, Banat, România. Din punct de vedere administrativ-teritorial în componența comunei intră patru sate: Ghizela, care este şi centrul administrativ, Hisiaş, Paniova şi Şanoviţa, actuala organizare fiind stabilită în anul 1968. Comuna se află la 27 de km de Lugoj, 53 de km de Timișoara și 94 de km de municipiul Arad.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Ghizela se ridică la 1.155 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 1.302 locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (92,73%), cu o minoritate de maghiari (2,51%). Pentru 3,2% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (89,7%), dar există și minorități de romano-catolici (3,46%) și baptiști (1,99%). Pentru 3,2% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Prima atestare documentară a localităţii datează din 1880, când a fost înfiinţată prin colonizarea cu germani. Traseul parcurs de ei până la stabilirea aici a fost unul mai lung. Ei erau veniţi din localitatea Giselahein (în apropiere de Panciova, în Banatul sârbesc), unde se aşezaseră în 1868. Dar înainte veniseră din satul Molydorf (în apropiere de Zrenjanin, azi dispărut), înfiinţat de primii colonişti germani în 1832. Prima generaţie de colonişti era originară din Alsacia şi Lorena.

Noua aşezare a fost amplasată pe un teritoriu defrişat care aparţinea de Babşa şi Şanoviţa. Numele a fost dat după satul Giselahein de unde veniseră coloniştii germani.
În 1906 a avut loc un al doilea val de colonizări, de această dată cu 45 de familii de maghiari. Ei au format o colonie separată, iar statul maghiar le-a construit o biserică catolică în 1909.

După cel de-Al Doilea Război Mondial a început exodul germanilor, fenomen care s-a încheiat după Revoluţie când ultimele valuri de germani au părăsit localitatea pentru a se stabili în Germania, în Ghizela rămânând mai puţin de 20 de reprezentanţi ai acestei etnii.

Datorită faptului că în comună se regăsesc ma multe etnii și religii, Ghizela are o biserică romano-catolică (construită între 1907–1909), trei biserici ortodoxe-române – în Hisiaș (construită în anul 1929), în Paniova (construită în anul 1932) și în Șanovița (construită în anul 1776). Totodată, în satele Hisiaș și Șanovița sunt câte o biserică greco-catolică, iar în Ghizela și Paniova o biserică baptistă. În reședința comunei și satul Hisiaș sunt ridicate Monumente ale eroilor din Primul Război Mondial iar în Paniova se află Troița în cinstea eroilor din Primul Război Mondial.

O persoană importantă care are loc aparte în profilul artistic național, un eminent muzicolog bănățean, compozitorul Nicolae Ursu s-a născut la 4 iunie 1905, la Şanoviţa (pe atunci Sziklás). Trece la cele veşnice la 10 februarie 1969, lăsând insă în urma sa ca moştenire o valoroasă operă, cel mai mare număr de monografii muzicale, pe care unul dintre biografii săi, Doru Murgu, le consideră excepţionale „pentru spiritul ştiinţific care le guvernează”. În 1958 s-a pus la Şanoviţa temelia la Casa Naţională, care, din 2001, poartă numele de Casa Naţională „Nicolae Ursu“. Un alt obiectiv cultural important din Şanoviţa îl constituie Casa Memorială „Nicolae Ursu, care a fost, de fapt, casa părintească a compozitorului, construită din bazalt de tatăl său, cunoscut in sat sub numele de Moş Colă a lu’ Prânzu’.