Saravale, colocvial Șarafola, (în germană Sarafol, în maghiară Sárafalva, în traducere „Satul cu noroi”, „Glodeni”, în sârbă Saravola) este o comună în județul Timiș, Banat, România, formată numai din satul de reședință cu același nume. Comuna Saravale a fost înființată în 2004 desprinzându-se de comuna Sânpetru Mare. Conform hărții contelui Claudius Florimund Mercy din 1723 localitatea, atestată ca Sarafal, se afla pe drumul de legătură dintre Timișoara și Szeged. Comuna se află la o distanță de 68 km de Timișoara și la 60 km de Arad.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Saravale se ridică la 2.628 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.540 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (64,46%). Principalele minorități sunt cele de romi (20,66%) și sârbi (7,38%). Pentru 5,94% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (80,06%), dar există și minorități de penticostali (5,82%) și ortodocși sârbi (5,78%). Pentru 5,9% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Prima atestare documentară a localităţii Saravale datează din 1333, fiind menţionată în listele de dijmă papale cu numele Zarafolua. Avea doi preoţi, ceea ce indică faptul că era o localitate mare şi importantă. În Evul Mediu vatra satului se afla mai aproape de Mureş şi doar mai târziu a fost mutată pe actualul amplasament. În 1508 localitatea a trecut în proprietatea familiei Patocsi. Atunci ea era locuită de români, însă numai până în 1529, când o incursiune turcească a begului Bali s-a soldat cu distrugerea totală a satului, locuitorii trebuind să se refugieze. Mai târziu, Francisc Patosi, repopulează aşezarea cu iobagi sârbi, care se stabilesc aici definitiv. Ei au schimbat numele în Saravola, după cum o atestă un document turcesc prin care se arată colectarea dijmei din satele supuse otomanilor. La 1647, în plină ocupaţie turcească a Banatului, era locuită de sârbi. La 1718, în urma cuceririi Banatului de către austrieci, Saravale este alipită Banatului timişan. Între 1723–1725, se pare că sârbii ar fi părăsit aşezarea. Nu se ştie când s-au aşezat românii, însă istoricii maghiari susţin că ei ar fi venit pe la 1725. Mai târziu sosesc şi colonişti germani din zona Tomnaticului şi Gottlobului.

În comuna Saravale s-au născut în anul 1920 poetul Vladimir Ciocov, care a trecut la cele veșnice în anul 1986 la Timișoara și cunoscutul prozator și critic literar Neboișa Popovici, trecut la cele veșnice în 1997.

Un important monument ridicat în memoria ostașilor români și străini, Monumentul eroilor din Primul și Al Doilea Război Mondial se găsește în comuna Saravale.